De fases van opwinding tot aan je orgasme

pegging

Seks draait bij veel mensen om het zo snel mogelijk bereiken van een orgasme. En dat terwijl er, om daar te komen, heel wat andere dingen aan vooraf gaan. Voordat je je hoogtepunt bereikt ga je door allerlei fases heen, zoals verlangen en opwinding. Ben je hier bewust van of heb je geen idee wat er allemaal in je lichaam gebeurt? Wij vertellen er graag meer over.

De seksuele responscyclus

Je lichaam heeft heel wat werk te verrichten voordat je een climax bereikt. Seksuologen noemen de verschillende fases die je doorloopt de seksuele responscyclus. Het grappige is dat je in sommige delen van de cyclus meer op jezelf gericht bent en in andere delen juist meer op je partner. We vertellen hieronder meer of de stappen tot de solofase behoren of juist een fase waarbij je interactie hebt met je partner. De seksuele responscyclus bestaat uit verschillende fasen. Het start bij een seksueel verlangen en het hoogtepunt is – het zal je niet verbazen – het orgasme. Maar daarmee stopt de cyclus nog niet. In dit blog vertellen we je welke fasen je lichaam allemaal doorloopt: van opwinding tot orgasme én de herstelfase.

Stap 1: verlangen

Een orgasme bereik je niet zomaar. Hiervoor moet je hard werken, zowel fysiek als mentaal. De cyclus start bij seksueel verlangen. Dit is een fase die zich vooral mentaal afspeelt. Dit kan zomaar onbewust gebeuren, doordat je iets ziet wat met seks te maken heeft, daarover hoort of leest. Ook een seksueel getinte fantasie of dagdroom kan dit seksuele verlangen aanwakkeren. Daarnaast zorgt intimiteit vaak ook voor verlangen, zoals wanneer je met je partner knuffelt of zoent. De fase van seksueel verlangen is een solo fase: door een bepaalde prikkel komt dat verlangen vrij bij jou.

“Dit kan zomaar onbewust gebeuren, doordat je iets ziet wat met seks te maken heeft.”

Stap 2: seksuele opwinding

Na het verlangen komt de opwinding. Je hersenen sturen een signaal naar je lichaam, waardoor de seksuele opwinding daar voelbaar wordt. Je hartslag gaat omhoog, je bloed gaat sneller stromen, vrouwen krijgen over het algemeen een vochtige vagina en opgezwollen schaamlippen en borsten. Bij een man is de seksuele opwinding natuurlijk veel opvallender zichtbaar: hij krijgt een erectie. Je lichaam maakt zich klaar om seks te hebben. In deze fase ben je minder met jezelf alleen bezig en meer met je partner. We noemen de opwinding dan ook een interactieve fase.

“Je hersenen sturen een signaal naar je lichaam, waardoor de seksuele opwinding daar voelbaar wordt.”

Stap 3: de plateaufase – opwinding opbouwen naar orgasme

Na de opwinding bereik je de plateaufase. Hierbij ben je wel opgewonden, maar is het orgasme nog niet in zicht. Je werkt er als het ware naartoe in de plateaufase. Om tot een hoogtepunt te komen moeten je lichaam en geest in een staat van opwinding blijven verkeren. Het verschil met de vorige fase is dat je tijdens de plateaufase meer gericht bent op jezelf. Je bent gefocust op je eigen orgasme en je richt je hierbij op je eigen sensaties: lichamelijk en geestelijk. Bijvoorbeeld door jezelf te stimuleren en te fantaseren.

“Je bent gefocust op je eigen orgasme en je richt je hierbij op je eigen sensaties.”

orgasme fases

Stap 4: het orgasme

Het hoogtepunt van de seksuele responscyclus is het orgasme. Dit kun je alleen bereiken als je maximale opwinding hebt bereikt. Het orgasme is een solo-fase: alles is gericht op je eigen genot. Door je te blijven focussen op jouw eigen opwinding, fysiek en mentaal, kun je dit bereiken. Een orgasme is simpelweg het ontladen van de spanning. De spieren in onder andere je vagina trekken samen, maar dat kan ook in andere spiergroepen voorkomen, zoals de anus. Mannen komen over het algemeen klaar door te ejaculeren, waarbij sperma uit de penis komt. Ook vrouwen kunnen spuitend klaarkomen. Hier kun je alles over squirten lezen.

Natuurlijk zijn er ook mensen die moeite hebben met het bereiken van een orgasme. Dit betekent niet dat de seks voor niets is geweest. Ook zonder hoogtepunt, of na het orgasme, kunnen jullie genieten van de intimiteit die er is.

“Dit kun je alleen bereiken als je maximale opwinding hebt bereikt.”

Stap 5: de herstelfase

Deze fase had je misschien niet verwacht, maar dit is toch echt het slot van de seksuele responscyclus. In de herstelfase heeft je lichaam de kans om terug te keren naar de staat waarin het was voordat je seks had. Dit houdt onder andere in dat je hartslag weer omlaag gaat, de seksuele prikkels verdwijnen en je je lui voelt. Dat laatste komt omdat stoffen als prolactine en melatonine vrijkomen. Veel vrouwen hebben de behoefte om te knuffelen na de seks. Dit draagt eraan bij dat deze fase in de cyclus wordt gezien als interactieve fase, waarin je weer meer gericht bent op je partner.

De herstelfase betekent niet per se dat jullie vrijpartij ten einde is overigens. Vrouwen hebben niet alleen langer de tijd nodig om opgewonden te raken: de opwinding daalt bij ons ook minder snel. Hierdoor kunnen vrouwen soms meerdere keren achter elkaar klaarkomen. En ook sommige mannen zijn na enkele minuten voldoende herstelt om opnieuw een orgasme te krijgen. Anderen hebben daar wat langer voor nodig.

“Veel vrouwen hebben de behoefte om te knuffelen na de seks.”

Herken jij de door ons beschreven fasen?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?